Kieliasiat pitää nähdä mahdollisuutena

Tyhjänpäiväinen vänkääminen onko ruotsin- tai suomenkielen opetus hyvä vai huono asia ei nosta kuin pulssia. Kieliasiat pitää nähdä mahdollisuutena kehittää yhteiskuntaa. Suomenkielisten pitäisi ymmärtää, että suomenruotsalaisille palvelut ruotsinkielellä on erittäin tärkeä asia. Suomenruotsalaisten taas pitäisi vuorostaan ymmärtää,että ruotsinkieli on maailman mittakaavassa hyvin marginaalinen.

Esimerkiksi Sveitsissä puhutaan montaa kieltä riippuen missä osassa asutaan ja mikä maa on rajan takana. Meidän pitää ymmärtää, että kaikki eivät tarvitse ruotsia kun kaikki eivät ole töissä rannikon palveluammateissa ja insinööriopintoihinkin kuuluu ruotsinkieli mikä on hyvä. Itäisessä Suomessa on tärkeää osata venäjää. Lapissa englantia, saksaa, venäjää ja japania. Meidän seudulla on kiistaton hyöty ruotsinkielestä monelle ja olen iloinen, että itsekin pystyn sitä jollain lailla puhumaan. Seudullamme tärkeitä kieliä ovat yhtä lailla englanti, saksa, ranska jne. Kaikkien taidot eivät riitä opiskella useita kieliä ja kieliasioissa pitäisikin ajatella alueen tarpeita. Kielellinen rikkaus on sitä, että seudultamme löytyy kaikkiin tarpeellisiin työtehtäviin tarvittavien kielten osaamista.

Jokaisen pitäisi tuoda kortensa kekoon, myös kotoutettavilta tulisi vaatia intensiivistä suomen/ruotsin kielen opettelua, ruotsinkielisiltä joko suomen tai englannin opettelua edes välttävästi, samoin suomenkielisiltä ruotsin tai englannin opettelua edes välttävästi. Jos suomenkielinen kieltäytyy opettelemasta sanaakaan ruotsia ja ruotsinkielinen suomea heillä ei ole yhteistä kieltä. Toivottavaa on, että suomenkieliset, ruotsinkieliset ja maahanmuuttajat kaikki pystyisivät kommunikoimaan keskenään.

Perussuomalaisten näkemys on, että kieliasioita Suomessa tulee kehittää niin, että kaikki saavat siitä mahdollisimman paljon hyötyä. Jos jollain on parempia ideoita kielipolitiikan kehittämiseksi niin niitä saa esittää. Ikuinen väittely aiheuttaa vain riitaa ja vie pohjan pois kielikoulutuksen tarjoamilta mahdollisuuksilta. Ei perussuomalaisetkaan halua riidellä ja polkea toisten oikeuksia, vaan kehittää asioita ja mielellään yhdessä muiden kanssa jos ilmapiiri olisi kehitykselle myönteinen.

Ville Hämäläinen

Vaasan Perussuomalaiset

varavaltuutettu

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa