Kannattaako eurosta erota?

Euroeron harkinnan paikka on nyt. Koronakriisin takia ollaan perustamassa jälleen tukipakettia. Ero eurosta voi kuulostaa liian isolta asialta, mutta iso on myöskin vaihtoehto, jossa euromaita ajetaan kohti liittovaltiota, jossa verot, puolustus ja eläkkeet ovat yhtä etelä-Euroopan maiden kanssa. Suomi olisi maksaja, kuten tähänkin asti.

Ne EU maat, jotka eivät kuulu euroon, eivät tule koskaan liittymään liittovaltioon, joten euron ulkopuolellakin voi elää. Euroero maksaa, mutta itsenäisyydellä ei ole hintaa, ja maksaa se eurossa oleminenkin. Ero eurosta ei ole iso asia, päättäjät ovat vain liian pieniä. Euroon liityttiin tiedoksiantomenettelyllä, joten siitä voi myös erota tiedoksiantomenettelyllä ilman kansanäänestyksiä. Nuori sukupolvi ei muista markka-aikaa ja tuntematon aina pelottaa, ei pitäisi. Euroopassa on monia maita (lähimpänä Ruotsi) , jolla on oma raha eikä ongelmia ole ollut, päinvastoin.

Oman rahan etuja on esimerkiksi mahdollinen devalvaatio. Euron takia devalvaatio joudutaan tehdä ihmisten palkoilla. Tästä olemme jo nähneet yrityksiä ja onnistumisia (posti, maatalouden kausityöntekijät). Omalla rahalla olisi helpompaa työllistää myös oman maan väkeä halpatyöpaikkoihin, kun ulkomaisen tavaran ja työntekijän palkka olisi suhteellisesti suurempi. Oma raha laskisi kotimaisen valmistuksen maailmanmarkkinahintaa ja EU tuonti kallistuisi. Euron ainoat hyvät puolet on, että matkustelu ja tuonti on halvempaa kuin se olisi todennäköisesti markan kanssa. Sekä valuuttakurssiriskin puuttuminen EU-maiden välisessä kaupassa. Valuutan arvoon vaikuttaisi suuresti, miten Suomi pärjäisi verrattuna muihin. Suomen menestyksen määrää kuitenkin pitkällä tähtäimellä vientiyritystemme menestys, joissa tärkeinä tekijöinä on hinta, laatu ja teknologinen osaaminen. Uskon, että Suomi pärjäisi paremmin em. asioissa omalla rahalla.

Ville Hämäläinen

Perussuomalaiset

Vaasa

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa