Hyvinvoinnin elementit

Taloudelliset paineet kuntasektorilla ohjaavat etsimään uudenlaisia ratkaisuvaihtoehtoja kuntalaisten hyvinvoinnin takaamiseksi. Kuntahallinnon asemaa heikentää valtionhallinnon lyhytjänteinen asennoituminen tähtitieteelliseen velanottoon ratkaisuna ulkomaisiin rahoitusvaateisiin.

Olisiko syytä katsoa täten ulkomaiden suuntaan siinä kohtaa, miten Ison-Britannian talous on lähtenyt kasvukiitoon brexitin jälkeisenä aikana? Kenties olisi syytä vilkaista Sveitsin suuntaan, missä kansalaiset päättävät selkeästi Suomea vapaammin omista asioistaan ja menestyvät kansakuntana.

Vääristynyt tuotos-panos -suhde koronailmiön hoidossa on ajanut terveydenhuollon kriisiin, jossa laiminlyödään kokonaisuus yhden elementin johdosta. Vaasassa on korkeatasoinen hoivasektori, jota ei voida verotuksellisin keinoin enää paisuttaa. Kaupungille jää haastava strateginen tehtävä kohdentaa voimavarat perusasioihin.

Sääntöviidakossa alasajetaan nykyisellään yksityisrahoitteisten mallien potentiaalia täydentää julkishallinnon resursseja palvelujen tuottajina. Uudet innovaatiot kerryttävät suuromistajuuden varallisuutta pienyrittäjien kustannuksella.

Tästä syystä on varottava päätösten keskittämistä liian harvoille hartioille, jolloin isojen virheiden mahdollisuus kasvaa eksponentiaalisesti verraten siihen, mitä demokratian keinoin on saavutettavissa. Vapaa tiedonvälitys on palautettava arkipäivän keskusteluyhteyteen.

Saavutetuista eduista joudutaan nyt kansallisesti ja kunnallisesti joustamaan, mutta se ei saa tarkoittaa sitä, että Suomi olisi vahvimman oikeutta jakava ’villi länsi’.

Anne Nivukoski
Vaasan Perussuomalaiset
kuntavaaliehdokas

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa