Kielipolitiikan kiemurat sote-alueen palkkaussäännöissä

Sote-alueen työntekijöiden palkkaussäännöissä on tultu siihen, että eri titteleille määritetään tietty kielitaso sekä suomen- että ruotsinkielelle.

Myös yksikielisiä palveluita voi joissain erityistapauksissa järjestää, kun jossakin palvelutalossa tarvitaan vain joko suomea tai ruotsia. Suurin osa on kaksikielisiä.

Maahanmuuttajille on suunnitelmissa “positiivinen kohtelu” – pykälä, jossa maahanmuuttajia suositaan palkkauksessa, varsinkin jos kaksikielistä työvoimaa ei ole saatavilla.

Itse olen ehdottanut, että työvoimapulaa poteva sote-palvelu voisi palkkauksessa käyttää positiivista erityiskohtelua myös suomen- ja ruotsinkielisiin jos työvoimapula on huutava. Tällöin palkkauskieli olisi englanti. Työhön perehdyttämisjaksolla palkattu sitoutuisi opettelemaan kyseisen paikan pääkielestä ammattisanaston tai perehdyttämiskielikurssin.

Näin maahanmuuttajat eivät saisi etusijaa palkkauksessa, vaan kaikki englantia osaavat olisivat samalla viivalla.

Tässä työssäoppimisvaihtoehdossa kaksikieliset yksiköt voisivat palkata yhden kielen opettelijan. Tämä on käytännössä ainut toimiva menetelmä kansainvälistyvässä Suomessa, jolla työvoimasta voidaan kilpailla.

Ville Hämäläinen
Perussuomalaiset
Vaasa

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa